Kennismaken

Mijn naam is Monique Schaminée. Ik ben opgeleid tot leerkracht in het PO en docent in het VO. Deze opleidingen heb ik aangevuld met cursussen en opleidingen waarmee ik mij gespecialiseerd heb in onderwijs en begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren via een opleiding bij ECHA en  Novilo.

Op het spoor van hoogbegaafdheid

Tijdens mijn carrière als docent in het VO en later ook in het PO, heb ik altijd te maken gehad met hoogbegaafde kinderen. Van de ouders van deze leerlingen heb ik de eerste tips gekregen hoe ik hun kinderen kon begeleiden.

Toen mijn eigen kinderen hoogbegaafd bleken te zijn, ben ik me verder gaan verdiepen. Ik volgde de ECHA opleiding bij het CBO van de Radboud Universiteit Nijmegen, een postacademische opleiding tot Europees Specialist Hoogbegaafdheid . In het kader van deze opleiding heb ik plusklassen opgezet en begeleid op een basisschool met veel hoogbegaafde kinderen. In deze periode (2006) heb ik ook Onderwijsadviespraktijk Onderste boven opgericht.

Onderwijsadviespraktijk Onderste boven

Met Onderste boven werkte ik in eerste instantie individueel met kinderen (niveau bepaling en RT) en ouders (advies en ondersteuning bij gesprekken). De positieve ervaringen met de plusklassen op de basisschool leidden tot de wens om zelf een plusklas op te zetten. Daarin zouden hoogbegaafde kinderen leren en werken en peergroups. In augustus 2007 ben ik met de plusklas gestart. Wekelijks werken kinderen in groepjes van maximaal 6 aan schoolse vaardigheden en kennis, maar ook bijvoorbeeld aan hun mindset en hun executieve functies.

Begeleiding in het onderwijs

In 2009 ben ik het DaVinci team (voorheen Leonardo) van Montessorischool Westervoort gaan versterken. Daar heb ik 10 jaar in de bovenbouw gewerkt. Daarnaast heb ik deze afdeling vijf  jaar aangestuurd als coördinator.

In 2017 heb ik de overstap terug naar het Voortgezet Onderwijs gemaakt en werk ik als docent Frans en coach van de eerste klas van OPUS (voltijds HB onderwijs) op het Lorentz Lyceum in Arnhem.

Begeleiding buiten het onderwijs

Omdat niet alle kinderen kunnen overstappen naar het full-time HB-onderwijs, maar wel behoefte hebben aan omgang met peers, heb ik in 2006 peers2play opgericht. Het bestuur bestaat naast mij uit Barbara van der Waarde en Leonie Olthof. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers worden (bijna) iedere schoolvakantie kampen door ons georganiseerd.

peers2gather is de volwassen tak van peers2play. Vooral geschikt voor hen die geen genoeg kunnen krijgen van het spelen van spellen, het kletsen en genieten met elkaar.

Het Festival van Talent organiseer ik sinds 2011 jaarlijks met Anita Bink en Barbara van der Waarde. Het is het oudste en meest complete evenement rondom hoogbegaafdheid in Nederland . Grote en kleine bedrijven laten er zien wat ze doen. Er zijn lezingen en workshops. Kinderen vermaken zich bij organisaties die kinderactiviteiten aanbieden. Een fijne dag met veel activiteiten voor iedereen van 3-99 jaar.

Een leven lang leren

Leren stopt nooit. De wereld ontwikkelt zich en er zijn altijd boeiende cursussen te volgen.
Zo heb ik de afgelopen jaren de cursussen en opleidingen gevolgd en ben ik:
‘Positive Discipline Parent & Classroom educator’,
‘Beeldcoach’,
‘Peers4parents facilitator’,
‘Kindertalentenfluisteraar’
‘Rots en watertrainer’,
‘lezen in kleur’ begeleider,
‘Jungle Memory coach’,
‘SMPG facilitator’
en op mijn wensenlijst staan nog wat boeiende cursussen. Zo krijg ik steeds meer tools om kinderen en ouders te bieden waar ze behoefte aan hebben zonder vast te zitten aan één bepaalde, strakke werkwijze.